Nobelprisvinner, æresdoktor ved NTH og NTVAs æresmedlem Ivar Giæver døde 20. juni i Schenectady i den amerikanske delstaten New York, 96 år gammel.
Nobelprisvinner, æresdoktor ved NTH og NTVAs æresmedlem Ivar Giæver døde 20. juni i Schenectady i den amerikanske delstaten New York, 96 år gammel.
Giæver var født i Bergen, men vokste opp på Gjøvik.
Etter artium startet han på NTH i 1948, der han etter sigende var mer opptatt av sjakk og bridge enn studier. Det sies at han så vidt passerte eksamener i matematikk og fysikk med laveste ståkarakter. (Det fortelles at siden 4.0 er laveste ståkarakter der, mens det er den høyeste i USA, så hjalp det ham med ansettelse der.) Men dette var ikke til hinder for en glitrende karriere som senere kulminerte med nobelprisen i fysikk.
I oktober 1973 kunngjorde nobelkomiteen for fysikk at: «The 1973 Nobel Prize for physics has been awarded to Drs. Leo Esaki (1/4), Ivar Giaever (1/4) and Brian Josephson (1/2) for their discoveries of tunnelling phenomena in solids. The tunnelling phenomena belong to the most direct consequences of the laws of modern physics and have no analogy in classical mechanics.»
På det tidspunktet hadde han i praksis forlatt superledere som forskningsfelt og viet seg til studier av biofysikk, et felt i skjæringspunktet mellom fysikk, kjemi, biologi og medisin. Her utviklet han, med sin bakgrunn som maskiningeniør og fysiker, tester for å diagnostisere både hepatitt B og HIV.
Giæver var kjent som en dyktig foreleser, og han delte i en årrekke sine innsikter også med norske studenter og fagfeller.
Kanskje er Giæver også et eksempel på hva tverrfaglighet kan føre med seg, der det å ha innsikt og kunnskap fra flere fagområder åpner nye muligheter. Som bevis på at hans oppdagelser ikke bare hadde akademisk interesse, ble han også utnevnt til "Inventor of the Year" (Årets Oppfinner) i 1974 av Associated Patent Law Firms of America. Samme år ble han utnevnt til æresmedlem i NTVA.
Vi lyser fred over Ivar Giævers minne.
Du kan lese mer om Ivar Giævers liv og virke her.
Foto: Bruce Sampson / NTNU Vitenskapsmuseet.
Får ærespris for utvikling av banebrytende teknologi for å rasjonalisere høsting og ta bedre vare...
Tomas Moe Skjølsvolds artikkel "Farvel, bærekraft?" i festskriftet utforsker hvorfor håpet om en...
Naturens økosystemer er blant de mest komplekse systemene på jorden, med millioner av livsformer...
Sykdommer i hjertet er den viktigste dødsårsaken i vår del av verden. I 1970-årene kom...
Denne boken er et festskrift til professor Helge Brattebø, utgitt av NTNU og NTVA. Den hyller...
I Norge har vi forpliktet oss til å verne store deler av norsk natur, samtidig som det er planer om...
Teknologi endrer samfunn, noe som knapt nok er en nyhet. Om vi betrakter alt som er oppfunnet...
Norges klimamål: Innsikt og debatt. NTVA inviterer til viktig arrangement med presentasjon fra...
Slik får vi jernbanen på skinner igjen....
Energi er grunnlaget for alt i vårt moderne samfunn, fra lys og varme i hjemmet til industri og...
Det er ingen kommentarer her enda.
Du må logge inn for å kommentere.