Om NTVA
Vårt samfunnsoppdrag og litt om vår historie
Norges Tekniske Vitenskapsakademi (NTVA) er en uavhengig ideell organisasjon som har til formål å fremme forskning, utdanning og utvikling innen de tekniske og tilgrensende vitenskaper; stimulere internasjonalt samarbeid innen de tekniske og tilgrensende fagområder; bidra til at informasjon om teknologi og naturvitenskap formidles til landets styringsorganer og befolkningen for øvrig - til beste for det norske samfunn og for utviklingen av norsk næringsliv.
Denne teksten, § 2 i våre lover, representerer den røde tråden i vår virksomhet siden vi ble stiftet i Trondheim i 1955. NTVA har fortsatt hovedkontor i Trondheim, men er i dag landsdekkende, og vi arrangerer møter og seminarer også i Bergen, Oslo, Kristiansand og Grimstad, Stavanger og Tromsø. Det er de lokale programkomiteene i byene som står bak disse aktivitetene. I dette arbeidet retter NTVA stor oppmerksomhet mot behovet for utvikling av bærekraftige løsninger.
NTVA er et akademi hvor de personlige medlemmene er innvalgt på grunnlag av meritter innen forskning og vitenskap eller at ens virke har hatt stor betydning for å fremme teknologi. Vi har om lag 650 medlemmer i denne kategorien. I tillegg har NTVA bedriftsmedlemmer som utgjør Industrielt råd – et samarbeidsorgan og et bindeledd mellom NTVA og næringslivet.
NTVAs styre består av president, visepresident, registerfører, lederen for NTVAs industrielle råd og lederne for fire tematiske områder: Forskningspolitikk og vitenskapsbasert politikkrådgivning, rekruttering, formidling og arrangementer. I administrasjonen har NTVA en generalsekretær og en rådgiver, som tar hånd om daglig drift og arbeider for strategisk utvikling av NTVA i samarbeid med styret, årsmøtet (alle innvalgte medlemmer) og Industrielt råd.
NTVA er en tverrfaglig møteplass. Vi arrangerer årlig om lag 35-40 møter eller seminarer der politikere, folk flest, fagpersoner, studenter og næringslivet deltar. Eksempler på tema som behandles er generell forsknings- og utdanningspolitikk, bærekraft, havbruk, petroleumsteknologi, klima, energi, sikkerhet, nanoteknologi, IKT og bioteknologi.
NTVA legger dermed til rette for samhandling og nettverksbygging på tvers. I tillegg til at vi har en høy faglig standard, etterstreber vi også å ha en hyggelig ramme rundt møtene.
NTVA styrker teknologiens plass i samfunnsdebatten. NTVA mener at kunnskap og kompetanse innen teknologi og naturvitenskap er en nøkkel for å kunne løse sentrale samfunnsoppgaver og for økt verdiskapning. NTVA søker å legge til rette for en bred, kunnskapsbasert debatt som grunnlag for gode beslutninger.
NTVA arbeider for økt rekruttering til teknologiske og naturvitenskapelige fag og økt satsing på forskning, innovasjon og næringsutvikling. Rekruttering til teknologisk utdanning på alle nivå er sentralt for at Norge skal være godt rustet også i fremtiden for utvikling av nye næringer og innovasjon. Gjennom samarbeid med universiteter og høyskoler og ved vår unike medlemsmasse og Industrielt råd, gir vi viktige bidrag til dette.
NTVAs administrasjon og programkomiteer arbeider aktivt med å mobilisere yngre krefter som deltakere i våre arrangementer. Deltakelse og inkludering ruster dem for å være gode ambassadører for utdanning innen teknologi og naturvitenskap.
NTVA er internasjonalt orientert. Mer om det her.
Våre lover
Våre lover ble vedtatt første gang 9. september 1955, og ble revidert siste gang på ekstraordinært årsmøte 2. desember 2022 og vedtatt på årsmøte 23. mars 2023. Lovene har 10 paragrafer, og de komplette lovene kan fås ved henvendelse til sekretariatet. Dersom det skulle være misforhold mellom informasjon på disse websidene og lovene, er det alltid lovene som gjelder. De 3 første paragrafene er gjengitt under.
§ 1. Navn
Akademiets navn er Norges Tekniske Vitenskapsakademi, forkortet NTVA. På engelsk brukes navnet Norwegian Academy of Technological Sciences.
§ 2. Formål
Norges Tekniske Vitenskapsakademi har til formål å
- fremme forskning, utdanning og utvikling innen de tekniske og tilgrensende vitenskaper
- stimulere internasjonalt samarbeid innen de tekniske og tilgrensende fagområder
- bidra til at informasjon om teknologi og naturvitenskap formidles til landets styringsorganer og befolkningen for øvrig
til beste for det norske samfunn og for utviklingen av norsk næringsliv.
§ 3. Organisering
Akademiet har sete i Trondheim. Virksomheten er landsdekkende og organiseres i et antall regioner.