Ærespris
NTVAs Ærespris for banebrytende teknologi deles hvert år ut til en eller flere personer bosatt i Norge, som på fremragende vis har utviklet ny teknologi til beste for det norske samfunn og utviklingen av norsk næringsliv. Den eller de som mottar prisen, blir også innvalgt som medlem i NTVA dersom de ikke allerede er innvalgt. Prisen har vært delt ut siden 2008.
Ærespriskomiteen og nominasjoner
- Karl A. Almås (leder)
- Jan Eric Sundgren
- Karl Klingsheim
- Lise Lyngsnes Randeberg
- Eivind Hiis Hauge
Nominasjoner til prisen sendes til NTVAs sekretariat, post@ntva.no, eller til ærespriskomiteens leder, Karl A. Almås, Karl.Almas@sintef.no. Fristen for 2025 er 31. januar.
Prisvinnere 2024: Jarl Gjønnes og Leif Haugom
Prisen gikk til Jarl Gjønnes og Leif Haugom, begge fra bedriften Orkel AS, for banebrytende mekanisk teknologi for å rasjonalisere høsting og ta bedre vare på biomasse fra landbruket. De to prisvinnerne viser frem noe av sin teknologi under, Jarl Gjønnes til venstre.
Årets prisvinnere har dokumentert en lang industriell karriere innen området landbruksteknologi. Gjennom innsats over mange år har prisvinnerne utviklet en banebrytende mekanisk teknologi for å rasjonalisere høsting og ta bedre vare på biomasse fra landbruket. Dette blir stadig viktigere i en verden med knapphet på mat og andre bioressurser.
Prisvinnerne har arbeidet målrettet med utvikling av teknologi for landbruket. Teknologien har etter hvert blitt introdusert for nye anvendelser rettet mot miljø og er i dag introdusert til 60 ulike land. Med utgangspunkt og erfaring fra pakking av gress, høy og halm har produktene etter hvert fått et utvidet anvendelsesområde når det gjelder å ivareta ulike former for biomasse, herunder mais, tekstiler, tare fra havet, vannhyasinter, avfall etc.
Hermetiseringsteknologien (rundballpresse/kompaktor) bidrar til bedre arealutnyttelse. Bruk av pakketeknologien bidrar også til miljøgevinster gjennom at lagringstapet av næringsstoffer reduseres. Dette gir mer presis fôring av dyr som bidrar til å øke kvaliteten på melk og kjøtt.
Prisvinnerne har gjennom utviklingsløpene vist en sterk innovasjonskraft, noe som har resultert i stadig nye anvendelser av teknologien. Gjennom samarbeid har dette bidratt til at forskningsmiljøene i Norge har fått økt fokus rettet mot teknologiutvikling for økt matproduksjon.
Tidligere prisvinnere
For de mer omfattende begrunnelsene, kontakt sekretariatet.
2023: Dr. Tao Yang
For utvikling av en banebrytende digital teknologi som løser industriutfordringen med å identifisere reservoarolje og gass under boring.
2022: Magne Dåstøl
For målrettet arbeid med å fjerne et stort forurensningsproblem fra Elkems silisiumproduksjon og deretter gjøre det gjenvunne materialet microsilica til et så etterspurt materiale at det i dag er et eget forretningsområde og utsolgt på verdensbasis.
2021: Jan Christian Opsahl, Bengt Thuresson og Ralph Høibakk
For målrettet arbeid med å revitalisere Tandberg AS, fra en gryende start i 1988, til å bli et selskap med global, industriell dominans innen produkter og systemer for videomøter.
2020: Gerd Kjølle
For arbeid knyttet til forsyningssikkerhet i strømnettet. Innsatsen har flyttet den internasjonale forskningsfronten på området. Den kunnskapen hun har produsert, er blitt til betydelige verdier for norsk næringsliv og samfunnet for øvrig.
2019: Erling Hammer
For å ha bygget opp Seksjon for industriell instrumentering ved CMI til å bli ledende innen nye målemetoder for offshore-industrien, spesielt måleprinsipper basert på elektrisk impedans (kapasitans og konduktans) og krysskorrelasjon.
2018: Finn Gunnar Nielsen
For hans banebrytende forskning på og utvikling av fornybar energi, spesielt innenfor flytende vindturbiner.
2017: Prisen ble ikke delt ut.
2016: Tore Lærdal
For målrettet og nyskapende arbeid med utvikling og bruk av teknologi som verktøy i behandlings- og opplæringsutstyr for livreddende førstehjelp og i fostermedisin.
2015: Trond Jørgensen
For banebrytende teknologi som gjorde norsk oppdrett fri for antibiotika.
2014: Arne Halaas
For innovasjoner innen søketeknologi.
2013: Hans Christen Rønnevik
For sin rolle i utviklingen av en ny letemodell som blant annet har førte til funnet av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.
2012: Jon Gjedebo
For utvikling og kommersialisering av det automatiserte boresystemet Cyberbase som er blitt standard for boreindustrien i Norge og for den globale offshore olje- og gassindustrien.
2011: Kjell Arne Ingebrigtsen, Bjørn Angelsen og Kjell Kristoffersen
For at de på hver sin måte har gitt vesentlige bidrag til å bygge opp et kunnskapsbasert og industrielt miljø knytt til bruk av ultralyd i medisinsk bildebehandling.
2010: Arne Smedal og Kåre Syvertsen
For utvikling og kommersialisering av to ulike banebrytende norske marintekniske konstruksjoner.
2009: Knut Bjørlykke
For hans forskning innen sedimentologi og petroleumsgeologi.
2008: Yngvar Gundro Lundh
For sin deltakelse i utviklingen av Internett.